18 mars 2014

Vårdsektorn på charmoffensiv

Runt om i landet anordnas vårdmässor för att få fler att upptäcka vårdyrket. Det gjorde även Arbetsförmedlingen i Luleå som anordnade ett riktat event den 11 mars på Kulturens Hus i Luleå, och där man sammanförde arbetsgivare, utbildningsanordnare med rätt målgrupp av arbetssökande. Det är ett stort behov av alla yrkeskategorier inom vårdsektorn, inte minst pga. av att fyrtiotalisterna nu går i pension.

Behovet av sommarvikarier är stort

Landstinget, kommuner och den privata vårdsektorn fanns på plats för att informera och locka vikarier till vården och marknadsföra vårdyrkena som ett framtidsyrke. Dessutom hade arbetsförmedlingen bjudit in utbildningsanordnare, däribland Utbildning Nord, för att informera om vårdutbildningar. (Länk till utbildningssidan).

Jobb i vården ett framtidsyrke

För många kan vikarietjänst vara det första steget till en fast anställning. I Norrbotten är landstinget länets största arbetsgivare med ca 7 000 anställda. Landstinget fanns naturligtvis på plats i Kulturens Hus.

Annika Nilsson, från HR- avdelningen (Human Resources ~ personalfrågor) vid Norrbottens Läns Landsting, berättade att inom landstinget finns över 100 olika yrken.

– Yrkena finns förutom inom vårdsektorn, även inom t.ex. utbildning, kultur och regional utveckling. Det betyder även att det finns karriärmöjligheter inom landstinget.

För att exemplifiera det enorma rekryteringsbehovet som finns, berättade Nilsson att ca 1/3 av sjuksköterskorna de närmsta åren går i pension.

Utbildning Nords vårdutbildning på mässa
Bildtext: Vårdstuderande erbjöd blodtryckmätning till mässbesökarna. Här testar Mattias Hademalm utrustningen på vårdläraren Minna Grape.

– För att passa i vårdsektorn gäller det att ha ett stort hjärta.  Du ska tycka om att arbeta med människor och gilla lagarbete. Kommunikation och respekt är också andra viktiga honnörsord, sade Nilsson.

Jobbar på att vara attraktiva arbetsgivare

Under miniseminarierna som erbjöds under vårdmässan, blev det tydligt att konkurrensen om arbetskraft är stor och många arbetsgivare försöker medvetet jobba på att just  uppfattas som en attraktiv arbetsgivare. Kalix Kommun deltog också i Luleå. Kalix har igång ett projekt inom socialförvaltningen som heter "Attraktiv arbetsgivare".  Björn Söderbäck, HR-strateg på Kalix kommun, berättade att totalt inom kommunen finns ungefär 200 olika tjänster med olika kvalifikationskrav. Av dessa finns ca 100 inom socialförvaltningens område.  Inom de närmsta åren går t.ex. 70 undersköterskor i pension och som behöver ersättningsrekryteras.

Björn Söderbäck som själv är inflyttare, gav en bra bild av kommunen som en attraktiv bostadsort och berättade bland annat om många satsningar som Kalix kommun gör på nya bostadsområden.

För att locka folk till vård och omsorg jobbar man medvetet för att vara en bra arbetsgivare.

– Vi är först i landet med att alla ska ha möjlighet till heltid. Vi tar bort alla tvingade delade turer och under ett femveckors schema ska du endast behöva jobba två helger, berättade Söderbäck.

Goda råd till den som söker jobb

De flesta arbetsgivare tog vara på möjligheten att under 15 minuter informera om sitt rekryteringsbehov och även ge konkreta tips till åhörarna.

Björn Söderbäck som dagligen arbetar med rekrytering kunde naturligtvis ge värdefull information till åhörarna, om vad han tittar på när han handlägger jobbansökningar.

– Förutom CV ska du ha ett personligt brev. Det ska vara kort, max 1 A4. Där ska du beskriva dig själv och varför du är rätt person för tjänsten. Anpassa brevet till tjänsten. Använd inte ett standardbrev. Det har hänt att jag fått brev där man söker till Intersport. De ansökningarna hamnar givetvis direkt i papperskorgen. Till intervjun ska du komma förberedd men det är viktigt att du är dig själv. Du ska berätta vem du är inte vad du tror
arbetsgivaren vill höra, avslutade Söderbäck sin information.

Behörighet att validera

Behörighet att validera

10 januari 2018
Nu har Peter Åkerholm erhållit behörighet att validera inom byggnadsmåleri. Sedan tidigare är Urban Karlsson godkänd validerare hos oss. Det är...
 
 
Utbildning Nord tecknat samarbetsöverenskommelse med Polisen

Utbildning Nord tecknat samarbetsöverenskommelse med Polisen

13 oktober 2017
- Vi upplever att droganvändning bland studerande ökat under det senaste året.  Vi kan inte acceptera det här utan gör allt det vi kan för att nå...
 
 
Utbildning Nord valdes som studiebesök när kompetensförsörjningen stod i fokus för kommunal- och regionrådsgruppen

Utbildning Nord valdes som studiebesök när kompetensförsörjningen stod i fokus för kommunal- och regionrådsgruppen

22 september 2017
Bild ovan: Viktoria Mäki, lärare på vård- och omsorgsutbildningen berättar om underskäöterkseutbildningen på Utbildning Nord. Kommunal- och...
 
 
 
 

Kalender

6 februari
Plats: Hotell Clarion Sense
 

Dagens lunch v. 03

Tisdag 16 Januari
Raggmunkar med bacon och lingon / Grönsaksgratäng L
 
 
 
 
 
Bredd: px