Hoppa till innehållet
Arctic Skills till Övertorneå 2020
12. april. 2019

Arctic Skills till Övertorneå 2020

Bild ovan: Katarina Lindberg, rektor på Gränsälvsgymnasiet och Leif Lahti, direktör på Utbildning Nord har tagit emot stafettpinnen för Arctic Skills av Kirkenes vgs.

Utbildning Nord tillsammans med Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå kommer att stå som värd för Arctic Skills 2020. Det stod klart i veckan när tävlingen för elever på yrkesprogram i Barentsområdet gick av stapeln i Kirkenes.

Arctic Skills-partnerskapet består idag av 25 yrkesskolor från Barentsområdet. Från Norrbotten ingår förutom Utbildning Nord och Gränsälvsgymnasiet Tornedalsskolan från Haparanda. Arctic Skills partnerskapet har som mål att bl.a öka statusen och intresset för yrkesutbildning och därmed ge näringslivet bättre tillgång till yrkesarbetare i sina regioner.

Ny partner

Arctic Skills bygger på konceptet World Skills. Utbildning Nord tillsammans med Gränsälvsgymnasiet är ny partner i Arctic Skills. Rektorn för Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå, Katarina Lindberg, motiverar partnerskapet.

-  Arctic Skills är ett tillfälle för eleverna på yrkesprogrammen att få visa sina förmågor inom yrkesämnena, men också ett tillfälle att visa på kreativitet och initiativförmåga, samtidigt som de kan knyta kontakter med ungdomar från andra länder i Barentsområdet. Det är också mycket positivt att yrkeskunnande uppmärksammas, och att yrkesutbildningarna på det här viset får en högre status. Vi behöver kunniga yrkesmän och kvinnor, och det är brist på arbetskraft inom dessa yrken.

Yrkesutbildningarna lyfts

- Nästa år fyller Utbildning Nord 50 år och vi ser eventet som ett utmärkt sätt att kunna lyfta betydelsen och intresset för yrkesprogrammen. Jag är övertygad om att statusen för yrkesutbildningarna är på väg upp, för utan skickliga yrkespersoner stannar världen. Vi tror även att ett sådant här arrangemang kan öka intresset hos de studerande att jobb i ett annat land då man träffar ungdomar från Barentsområdet, avslutar Leif Lahti direktör för Utbildning Nord.



Titta på senaste nytt

Övertorneås ArcticSkills Medaljörer 2024!

22. mars. 2024
I veckan avgjordes årets yrkestävling ArcticSkills 2024 i Kirkenes, Norge. Deltagarna från Norge, Sverige och Finland tävlade i 13 olika...

Utbildning Nord uppmärksammar Internationella Lyckodagen den 20 mars

19. mars. 2024
Övertorneå kommun genomför sedan en tid tillbaka en pilotsatsning för att förbättra måendet hos sina invånare. En del av denna satsning innebär att...

Klart med ny direktör för Utbildning Nord

15. januari. 2024
Styrelsen för stiftelsen Utbildning Nordkalotten, i dagligt tal Utbildning Nord, har utsett en ny direktör för tidsperioden 2024-07-01 till...

Skolan

Utbildning Nord ligger i en av landets mest expansiva regioner vilket också avspeglas i skolan.

Utbildningarna bedrivs på två olika platser, Övertorneå och Hedenäset. Här finns en framtidstro och positiv inställning.

Läs mer om skolan

Studera med oss

Som studerande vid Utbildning Nord kommer du till en familjär och ödmjuk miljö där du får ett livslångt lärande varje dag.

Läs mer om studerande

Boende

Alla våra studerande som kommer från andra orter och länder garanteras boende genom Utbildning Nord.

Kolla på våra boende

Nyheter

Övertorneås ArcticSkills Medaljörer 2024!
I veckan avgjordes årets yrkestävling ArcticSkills 2024 i Kirkenes, Norge. Deltagarna från Norge, Sverige och Finland tävlade i 13 olika...


Instagram #utbildningnord

By Formsmedjan. Powered by Yago