Hoppa till innehållet
EU-pengar för att förbättra studerandenas möjlighet till jobb genom utlandspraktik
14. maj. 2018

EU-pengar för att förbättra studerandenas möjlighet till jobb genom utlandspraktik

Universitets- och högskolerådet (UHR) har beviljat Utbildning Nord 111 152 euro inom ramen för Erasmus+ VET Mobility Charter till projektet Bättre möjligheter - Nya insikter och ny teknik genom praktik utomlands.  Med projektet vill vi i första hand förbättra nyanländas möjlighet till jobb genom att ordna med praktikplats i ett annat EU-land.

Praktik ofta vägen till jobb

Syftet med projektet är att ge bättre möjligheter för studerande att få arbete och höja kompetensen hos personal genom internationellt utbyte. Projektet som pågår under två år ger 30 vuxenstuderande möjlighet till en fyra veckor lång utlandspraktik och 16 anställda får möjlighet att genomföra jobbskuggning under fyra dagar i ett annat EU-land med fokus på ny teknik.

- Studeranden som har en icke nordisk bakgrund har ibland svårt att få praktikplats i det nya hemlandet. Praktik via Erasmus+ kan vara en avgörande merit i deras CV. Vår erfarenhet är att en praktik ofta även är vägen till jobb. Därför kommer vi att använda de här extra resurserna till att ge utomnordisk födda möjlighet till utlandspraktik men även andra som fått en arbetsmarknadsutbildning hos oss kan komma ifråga. Har man en längre arbetslöshetsperiod bakom sig kan man ha svårigheter att hitta en bra praktikplats själv förklarar Iiris Matela, som är internationell koordinator på Utbildning Nord, tanken med det tvååriga utbytesprojektet.

 

 

 

 

 

 

Foto: Bland annat studerande på inom CNC-teknik kommer att kunna söka praktik i Tyskland eller Belgien

Inhämta kunskap om ny teknik och metoder

Även sexton av Utbildning Nords yrkeslärare och övrig personal kommer att ha möjlighet till jobbskuggning/observationsbesök under fyra dagar. Automatisering och digitalisering pågår inom alla branscher och med de extra resurserna kommer personal ha möjlighet att studera ny teknik och metoder.

- Vårdlärare kommer tex att ha möjlighet att göra ett observationsbesök till en demensspecialiserad institution i Hogeweyk i Nederländerna där man har ett speciellt vård- och omsorgsprogram för dementa.

De övriga partnerländerna i det här utbytesprojektet är Belgien, Estland, Irland, Italien, Malta, Polen och Tyskland.



Titta på senaste nytt

Övertorneås ArcticSkills Medaljörer 2024!

22. mars. 2024
I veckan avgjordes årets yrkestävling ArcticSkills 2024 i Kirkenes, Norge. Deltagarna från Norge, Sverige och Finland tävlade i 13 olika...

Utbildning Nord uppmärksammar Internationella Lyckodagen den 20 mars

19. mars. 2024
Övertorneå kommun genomför sedan en tid tillbaka en pilotsatsning för att förbättra måendet hos sina invånare. En del av denna satsning innebär att...

Klart med ny direktör för Utbildning Nord

15. januari. 2024
Styrelsen för stiftelsen Utbildning Nordkalotten, i dagligt tal Utbildning Nord, har utsett en ny direktör för tidsperioden 2024-07-01 till...

Skolan

Utbildning Nord ligger i en av landets mest expansiva regioner vilket också avspeglas i skolan.

Utbildningarna bedrivs på två olika platser, Övertorneå och Hedenäset. Här finns en framtidstro och positiv inställning.

Läs mer om skolan

Studera med oss

Som studerande vid Utbildning Nord kommer du till en familjär och ödmjuk miljö där du får ett livslångt lärande varje dag.

Läs mer om studerande

Boende

Alla våra studerande som kommer från andra orter och länder garanteras boende genom Utbildning Nord.

Kolla på våra boende

Nyheter

Övertorneås ArcticSkills Medaljörer 2024!
I veckan avgjordes årets yrkestävling ArcticSkills 2024 i Kirkenes, Norge. Deltagarna från Norge, Sverige och Finland tävlade i 13 olika...


Instagram #utbildningnord

By Formsmedjan. Powered by Yago