Hoppa till innehållet
8. juli. 2015

Pengarna har gett skönare sömn

Aref Hashemi, 24 år, blev lite av Sverigekändis när han för några veckor sedan skrapade fram 5 miljoner på Triss. Aref som studerar till bilmekaniker på Utbildning Nord i Övertorneå, vet vad fattigdom är och vad det betyder att kunna utbilda sig. Han är lycklig över att haft turen att vinna men ser det som självklart att fortsätta studera. Pengarna har gett skönare sömn men allt har inte varit positivt med vinsten, säger Aref Hashemi när vi träffas för en pratstund precis innan sommaruppehållet.

Ångrar en del uttalanden

- Ibland kommer ögonblick från TV-studion tillbaka, allt spelas upp i mitt huvud, och jag kommer ihåg en del knäppa grejer jag sa i TV och intervjuer direkt efter vinsten, och då kan jag skratta tyst för mig själv, säger en glad och lycklig Aref Hashemi som fortfarande inte riktigt landat efter storvinsten.

Pengarna ger trygghet

Aref berättar att han är född i Afghanistan men vuxit upp i Iran. Familjen kom till Sverige 2006, mamma och hans fyra syskon. Pappa dog redan när Aref var 3-4 år gammal. Han och hans syskon fick tidigt börja jobba. Själv började han redan som 10 - åring att jobba som skräddare för att bidra till familjens försörjningen. Skolgången bestod av ca 1,5 h/dag för att lära sig skriva och räkna. Familjen hade inte råd med längre skoltid då det kostade för de att gå skola i Iran.

- Det är klart att något har förändrats. Jag behöver inte vara bekymrad över ekonomin. Jag tänker ibland på pengarna som innehållet i min kudde. Prasslet jag hör när jag ska sova gör att jag känner mig tryggare än innan.

Aref berättar att han tycker att han alltid varit ekonomisk. För att hålla koll på sin ekonomi och veta att pengarna räcker till det nödvändigaste, som bostad och mat, har Aref sedan länge gjort månadsbudget.

- Jag har aldrig känt behov av köpa det senaste, typ uppgradera till den nyaste mobilversionen Jag har varit jättefattig men jag har aldrig tyckt om att låna. Visst har det hänt, men jag har betalat tillbaka direkt. En del inköp ska jag göra, men det mesta av pengarna vill jag använda för min framtida trygghet. Jag vill också hjälpa t.ex. min mamma.

Vill inte vara analfabet

Aref berättar att han har drömmar som han egentligen inte vill prata så mycket om. Han vill inte riskera att bli besviken om det inte blir som han hoppas.

Vi diskuterar hur mycket pengar 5 miljoner egentligen är. Om man jämför mot en årslön på 300.000 kr så motsvarar vinsten ca 16,6 årslöner. En stor summa att få direkt i handen men ändå inte så stor att man kan vara ekonomiskt oberoende eller sysslolös.

Aref Hashemi vill plugga

- Många har frågat varför jag fortsätter att studera. Det förstår jag inte, jag vill inte vara analfabet. Jag vill lära mig saker och jag vill även att min yngre bror ska plugga vidare på universitet, för i Sverige kan man utbilda sig. Jag har själv haft massa studiedrömmar, men de har jag inte kunnat förverkliga eftersom jag inte har gymnasieutbildning. Det är också en målsättning jag har. Så småningom kanske jag också studerar vidare på universitetet. 

Vill inte bli kallad miljonär

Allt har inte varit roligt med vinsten. Många har tagit kontakt och vill låna pengar .

- När jag sagt nej, har en del blivit sura. De tycker att jag förändrats och kallar mig för saker. Jag gillar inte heller att bli kallad för miljonär. Jag tycker inte att jag är annorlunda mot tidigare. Personer som aldrig tidigare hörde av sig började plötsligt ta kontakt. Jag kan klara mig utan dem. Jag bryr mig om de som funnits där, de som brytt sig om mig och hur jag mått. Först och främst vill jag ta ansvar för mig själv och mitt liv. Kan jag göra nått bra av det kommer jag att kunna hjälpa även andra.

Aref började på fordonsmekanikerutbildningen i maj och trivs bra med utbildningen så här långt.

- Det som är trist är boendet. Vi är flera som delar kök och det är många som inte städar efter sig, och det är jobbigt, men just nu ser jag fram emot att umgås med familj och kompisarna i Sundsvall, avslutar Aref Hashemi, som jag träffade sista dagen innan sommaruppehållet på två veckor.

Text&Bild: Birgitta Jysky



Titta på senaste nytt

Övertorneås ArcticSkills Medaljörer 2024!

22. mars. 2024
I veckan avgjordes årets yrkestävling ArcticSkills 2024 i Kirkenes, Norge. Deltagarna från Norge, Sverige och Finland tävlade i 13 olika...

Utbildning Nord uppmärksammar Internationella Lyckodagen den 20 mars

19. mars. 2024
Övertorneå kommun genomför sedan en tid tillbaka en pilotsatsning för att förbättra måendet hos sina invånare. En del av denna satsning innebär att...

Klart med ny direktör för Utbildning Nord

15. januari. 2024
Styrelsen för stiftelsen Utbildning Nordkalotten, i dagligt tal Utbildning Nord, har utsett en ny direktör för tidsperioden 2024-07-01 till...

Skolan

Utbildning Nord ligger i en av landets mest expansiva regioner vilket också avspeglas i skolan.

Utbildningarna bedrivs på två olika platser, Övertorneå och Hedenäset. Här finns en framtidstro och positiv inställning.

Läs mer om skolan

Studera med oss

Som studerande vid Utbildning Nord kommer du till en familjär och ödmjuk miljö där du får ett livslångt lärande varje dag.

Läs mer om studerande

Boende

Alla våra studerande som kommer från andra orter och länder garanteras boende genom Utbildning Nord.

Kolla på våra boende

Nyheter

Övertorneås ArcticSkills Medaljörer 2024!
I veckan avgjordes årets yrkestävling ArcticSkills 2024 i Kirkenes, Norge. Deltagarna från Norge, Sverige och Finland tävlade i 13 olika...


Instagram #utbildningnord

By Formsmedjan. Powered by Yago