Hoppa till innehållet
4. augusti. 2014

Coolaste yrkesutbildningen finns i Övertorneå

Kyltekniker är verkligen inte ute i kylan just nu utan har det riktigt svettigt när högtrycket parkerat sig över Sverige under flera veckor. Branschorganisationen Kyl- och värmepumpföretagen rapporterar att det dessutom råder brist på kyltekniker. Branschen behöver anställa 200-300/år och de utbildningar som finns räcker inte till. Den nordligaste kylteknikerutbildningen för vuxna finns i Övertorneå.

Kyltekniker- eller kylmontörsutbildningen finns i Övertorneå vid Utbildning Nord. Skolan anordnar yrkesutbildningar för arbetsmarknadens behov för Sverige, Norge och Finland. I år köper arbetsförmedlingarna från dessa tre länder 22 årsplatser på utbildningen som är en av de äldsta yrkesutbildningarna på Utbildning Nord och funnits sen starten 1970.

Efterfrågan på kyltekniker finns i alla tre länder. Inte minst för att många nu yrkesverksamma kommer att gå i pension.

– Utbildningen i Övertorneå har t.ex. servat norsk fiskeindustri med kyltekniker under mer än 40 år. Det är inte någon större överdrift att påstå att man varit beroende av utbildningen som vi har, säger Mats Karkiainen en av yrkeslärarna på utbildningen.  Kyltekniker har till uppgift att installera, laga och kontrollera olika typer av kyl- värmepumpsanläggningar. Yrket passar både för kvinnor och män.

– Det finns ju en del tyngre moment men idag finns bra hjälpmedel. Vi skulle gärna önska att fler kvinnor skulle hitta sig till yrket.  Det passar den som gillar att lösa problem och gillar att ha kontakt med människor. Det är ett viktigt serviceyrke. Stillestånd kostar fort stora pengar, avslutar Karkiainen.



Titta på senaste nytt

Övertorneås ArcticSkills Medaljörer 2024!

22. mars. 2024
I veckan avgjordes årets yrkestävling ArcticSkills 2024 i Kirkenes, Norge. Deltagarna från Norge, Sverige och Finland tävlade i 13 olika...

Utbildning Nord uppmärksammar Internationella Lyckodagen den 20 mars

19. mars. 2024
Övertorneå kommun genomför sedan en tid tillbaka en pilotsatsning för att förbättra måendet hos sina invånare. En del av denna satsning innebär att...

Klart med ny direktör för Utbildning Nord

15. januari. 2024
Styrelsen för stiftelsen Utbildning Nordkalotten, i dagligt tal Utbildning Nord, har utsett en ny direktör för tidsperioden 2024-07-01 till...

Skolan

Utbildning Nord ligger i en av landets mest expansiva regioner vilket också avspeglas i skolan.

Utbildningarna bedrivs på två olika platser, Övertorneå och Hedenäset. Här finns en framtidstro och positiv inställning.

Läs mer om skolan

Studera med oss

Som studerande vid Utbildning Nord kommer du till en familjär och ödmjuk miljö där du får ett livslångt lärande varje dag.

Läs mer om studerande

Boende

Alla våra studerande som kommer från andra orter och länder garanteras boende genom Utbildning Nord.

Kolla på våra boende

Nyheter

Övertorneås ArcticSkills Medaljörer 2024!
I veckan avgjordes årets yrkestävling ArcticSkills 2024 i Kirkenes, Norge. Deltagarna från Norge, Sverige och Finland tävlade i 13 olika...


Instagram #utbildningnord

By Formsmedjan. Powered by Yago