Automationstekniker

Övertorneå har en av Sveriges få utbildningar till automationstekniker. Vi har nära samarbete med processindustrierna i området och ett modernt utbildningssystem med den senaste tekniken. I stort sett alla som har gått vår utbildning arbetar idag inom yrket. Flera har valt att göra sin praktik utomlands.

Utbildningen till automations-tekniker ger kunskaper som krävs för att kunna arbeta med underhåll och drifttagning av datoriserade styrutrustningar inom branscher som livsmedel-, olje-, kemisk-, stål-, gruv-, massa och pappers- och  bilindustrin. Inom dessa branscher används olika mät-, styr- och reglerutrustningar som är sammankopplade med varandra och med datorer till ett nätverk. Utbildningen ger kunskaper i att installera, programmera och underhålla dessa system.

Efter en gemensam modul i el- och automationsteknikens grunder kan studerande välja inriktning mot antingen fabriks- eller processautomation. 

Förkunskaper

Det är en fördel om du har kunskaper motsvarande gymnasiets elprogram samt. Kunskaper i engelska (läsförståelse) är en förutsättning för att studera. En del läromedel är på engelska.

Yrkeutganger

Automationstekniker; fabrik- eller processautomation.

Eksamen

Ingen formell examen. Betyg i yrkeskurser inom gymnasieskolans el- och energiprogram. Se Skolverkets el- och energiprogram.

Fristående examina,  del- eller helexamen enligt  Utbildningsstyrelsen examensgrunder inom el- och automationsteknik. Se Utbildningsstyrelsens  utbildningsprogram (pdf).

Tverrfaglig eksamen enligt Utdanningsdirektoratets program för automation vg2. Se Utdanningsdirektoratet utbildningsprogram.

Kontakt

Ali Saukkoriipi, Jukka Ajanki

+ 46 927 751 74

Fakta

Utdanning byen

Övertorneå

Utbildning lengde

Individuell utbildningstid upp till 60 veckor beroende av förkunskaper och individuella val.

Övrigt

Under studerande berättar kan du läsa vad tidigare studerande tyckte om utbildningen. Här länk till studerande berättar sidorna.

Reference quotation
Det här yrket handlar mycket om problemlösning, kunna hitta felet, förstå varför det uppstod och kunna åtgärda det. Jag gillar det jättemycket.
Matilda Sannemalm
Övertorneå, Sverige
 
 
 
Bredd: px