Betongarbetare

Betongarbetaren är specialist på arbeten med betong, som är ett användningsbart, mångsidigt och mycket starkt byggmaterial. Betongarbetaren arbetar med armering av betongkonstruktioner, gjutning, golvläggning, montering av betongelement m.m.

Vad gör en betongarbetare?

De flesta hus vilar på en grund av armerad betong. Som betongarbetare armerar och gjuter du golv, väggar och pelare. Du kan också jämna till betonggolv med olika sorters spackel.

Det blir allt vanligare med förtillverkade betongelement, t.ex. väggar eller fasadelement, som kommer direkt från fabrik till bygget. Betongarbetaren tar hand om och monterar elementen på plats.

Som betongarbetare behöver du inte arbeta med huskonstruktioner utan det finns många andra arbetsuppgifter, t.ex. vid väg- och brobyggen. Många konstruktioner, t.ex. broar, kräver en avancerad armering och du kan också specialisera dig på just armering.

Betong som används vid gjutningar levereras färdigblandad till bygget från en betongfabrik. Det är viktigt att den kommer på plats i tid och att betongen läggs ut och vibreras på rätt sätt så att betongkonstruktionen får rätt kvalitet.

Att vara betongarbetare kan vara fysiskt krävande, men arbetet underlättas av hjälpmedel i form av t.ex. byggkranar och betongpumpar.

Källa: byn.se

Arbetsförmedlingens yrkesfilm om betongarbetare

 

Bra kontakter till arbetslivet

Yrkeslärarna har mycket bra kontakter till arbetslivet i alla tre länder.
Utbildningen samarbetar med olika företag och en del av utbildningen sker i en
verklig arbetsmiljö. Vi kan också hjälpa dig att hitta företaget där du ska göra
företagsförlagd utbildning.

Utrustning

Betongarbetarutbildningen i Hedenäset har mycket bra materiella
förutsättningar. Det finns en bra armeringsstation och fina maskiner. Du har
möjlighet att göra beställningsarbete utifrån.

 

Yrkeutganger

betongarbetare,armerare

Eksamen

Efter grundutbildningen hos oss inleds färdigutbildningstiden som förutsätter en lärlingsanställning med utbildningsbok utfärdad av BYN regionalt. Mer information om vägen till yrkesbevis hittar du på byggnadsindustrins yrkesnämnds hemsida

Det finns även möjlighet att få gymnasiebetyg i yrkesämnen. Se Skolverkets hemsida bygg- och anläggningsprogrammet. Utbildningen är godkänd av Byggnadsindustrins Yrkesnämnd (BYN).

Kontakt

Arto Pasma, Mika Krunniniva

+46 70 555 19 70; +46 70 555 11 94

Fakta

Utdanning byen

Hedenäset

Utbildning lengde

Individuell utbildningstid upp till 40 veckor beroende av tidigare förkunskaper och individuella val

Övrigt

Vi är godkända validerare av BYN.

 
 
 
Bredd: px