Hoppa till innehållet
15. juli. 2014

Jobben ökar

Arbetsförmedlingen i Sveriges nya rapport " Var finns jobben?" visar på fortsatt god tillväxt på arbetsmarknaden. Störst efterfrågan är det på kompetenser som kräver eftergymnasial utbildning men bristyrken finns även inom övriga utbildningsnivåer och där vi, Utbildning Nord, utbildar till många av dessa bristyrken. Står du inför ett gymnasieval, är tipset att du gärna  ska kika på gymnasieskolans yrkesförberedande program.

Det står dock klart att det krävs utbildning och erfarenhet för att få jobb.Som minimum är det oftast någon form av gymnasieutbildning som gäller. Ett gott råd till alla ungdomar är därför att försöka slutföra sin utbildning.

– Erfarenhet efterfrågas av de flesta arbetsgivare. Det kan ju vara knepigt om man är nyutbildad . Det kanske inte alltid heller går att få arbetslivserfarenhet direkt inom just det man utbildat sig till. Om man inte har möjlighet att flytta dit där jobben finns, tror jag personligen att det viktigaste är att just arbeta och att visa framfötterna där man jobbar. Alla yrken kräver idag många olika typer av färdigheter och kunskaper, inte enbart själva fackkunskapen.  Det är bättre att arbeta och skaffa sig olika typer av arbetslivserfarenheter, samtidigt som man söker jobb inom sitt yrkesområde – än att tänka för snävt, säger Birgitta Jysky, kommunikationschef på Utbildning Nord och som tagit del av Arbetsförmedlingens rapport.

– Arbetslivserfarenheter och referenser skaffar du dig genom hela livet. Det börjar med sommarjobb under skolåren och fortsätter sedan genom hela livet. Personligen kan jag bli beklämd för att många unga idag verkar enbart se till lönen, när det viktigaste borde vara att skaffa sig jobberfarenhet, och genom ett gott jobb, referenser till framtida utbildning och jobb, menar Birgitta Jysky.

Fakta - Bristyrken fram till och med första halvåret 2015

Kockar

Betongarbetare 

Servitörer

Styr- och reglertekniker

Byggnadsplåtslagare

Glasmästare

Takmontörer

Tunnplåtslagare

Lastbilsmekaniker 

VVS-montörer 

Telefonförsäljare

Kranförare

Golvläggare

Verktygsmakare 

Bergarbetare, gruva

Fastighetstekniker

Murare

Bagare/konditorerAnläggningsarbetare

Bilmekaniker

 

Exempel på yrken där arbetsförmedlingen tror på en bra arbetsmarknad även på längre sikt är t.ex. IT-yrken, undersköterskor, kvalificerade yrkesarbetare inom tillverkningsindustrin och flertalet byggyrken.

Källa: Arbetsförmedlingen (Länk till Arbetsförmedlingens webbplats)



Flere nyheter

Utdanning Nord markerer den internasjonale lykkedagen den 20. mars

19. mars. 2024
Övertorneå kommune har gjennom en tid gjennomført et pilotprosjekt for å forbedre trivselen blant sine innbyggere. En del av dette prosjektet...

Klar med ny direktør for Utdanning Nord

15. januar. 2024
Styret for stiftelsen Utdanning Nordkalotten, også kjent som Utdanning Nord i dagligtale, har utnevnt en ny direktør for perioden fra 1. juli 2024...

NY AVTALE UNDERSKREVET FOR UTBILDNING NORD

17. november. 2023
Denne uken undertegnet landene en avtale om Stiftelsen Utbildning Nordkalotten, (daglig omtalt som Utbildning Nord), aktivitet for de kommende fire...

Skolen

Utdanning Nord ligger i en av landets mest ekspansive regioner, og det gjenspeiles også på skolen.

Her hersker det en tro på fremtiden og en positiv innstilling.

Les mer

Studer med oss

Som student ved Utdanning Nord kommer du til et vennskapelig og ydmykt miljø der du vil få livslang læring hver eneste dag.

Les mer

Boforholdene

Alle studenter som kommer fra andre steder og land, er garantert bolig gjennom Utdanning Nord.

Les mer om våre boforholdene

Nyheter

Utdanning Nord markerer den internasjonale lykkedagen den 20. mars
Övertorneå kommune har gjennom en tid gjennomført et pilotprosjekt for å forbedre trivselen blant sine innbyggere. En del av dette prosjektet...


Instagram #utbildningnord

By Formsmedjan. Powered by Yago