4 april 2014

Inspirerande Norgetur

Nyligen gjorde nio programmeringsstuderande från Norge, Sverige och Finland ett studiebesök till Widerøe Internet AS i Mosjøen i Norge.  Det blev ett lyckat besök som inspirerade de studerande för framtiden.

Utvecklat ett program som sparar stora pengar

Företaget som programmeringsstuderande fick chansen att besöka, Widerøe Internet AS arbetar med utveckling, drift och underhåll av applikationer och databastjänster. Företaget har bland annat utvecklat ett program för flygbolag som klarar av att filtrera bort falska identiteter och bankkortsbetalningar. Flygbolagen gör stora förluster varje år med bokningar som görs med falska identiteter och bankkort. Bland annat har SAS köpt den här lösningen.  Förutom utveckling av olika lösningar så jobbar företaget med support.

Alla vill jobba i supporten

Ibland är det svårt att hitta personal som är intresserade av att arbeta med supportdelen för applikationer som man utvecklat, men det gäller inte på Widerøe.

– För dem är det nästan huggsexa vem som ska få chansen att jobba med det. Företaget har nämligen förlagt sin supportverksamhet till Thailand. Personal har möjlighet att jobba en månad i Thailand och även ta med familjen. Där jobbar man dagtid och kan på det sättet betjäna flygbolag som är i en annan tidszon, berättar Reidar Nilsen yrkeslärare på utbildningen och som var med de studerande till Mosjøen.

Annorlunda kontorsmiljö

Bardisk

Studerande fascinerades över den något annorlunda kontorsmiljön. En tidigare nattklubb i  Mosjøens centrum blev ledig och företaget tog över lokalen. Besökarna möts av en stor rund bardisk. Här samlas de 24 anställda för fikapaus och för att utbyta tankar och idéer under dagen.  Företaget har precis rekryterat en programmerare och fortsätter den positiva utvecklingen så behöver man rekrytera ytterligare 4-5  inom den närmsta framtiden.

Fick upp ögonen för certifierade programmerare

Under företagsbesöket framkom det, att de som söker tjänsterna oftast är sökande från universitet eller högskolor. Man hade inte haft någon certifierad som sökt tidigare men företaget blev mycket intresserad av vad det här skulle kunna tillföra i ny kunskap.

– Vi hade chansen att berätta om utbildningen och jag bjöd företaget till oss på besök. Besöket blev väldigt lyckat. Dels blev vi väldigt väl mottagna och företaget var väldigt generösa med att visa sådant man normalt inte visar upp t.ex. programkoder. Den öppna atmosfären gjorde att mina studerande hade väldigt många frågor och hela besöket blev en
inspirationskälla.

Fredrik Andersson Uddevalla

Bildtext:  Fredrik Andersson från Uddevalla i Sverige är jättenöjd med resan till Norge.

– Allt var bra.Företagsbesöket var intressant, både sättet de jobbar med i sin nisch och atmosfären i företaget med en härlig avslappnad arbetsmiljö . För mig var det dessutom allra första resan till Norge och det var speciellt att få uppleva den fina norska naturen längs efter körrutten.

 – Vi hade ju en lång bussresa hemåt också och det blev mycket bra diskussioner som kanske inte kommer upp i lektionssalen av olika anledningar. Önskemål om att ha en kodtimma varje vecka kom upp som en idé och nu har jag infört det.  Varje vecka tar jag fram en programkod som vi diskuterar gemensamt.

–   För flera svenska och finska studerande var det dessutom det första besöket till Norge. Resan tog extra lång tid för det blev många stopp. Landskapet med höga fjäll och fjordar väckte beundran och fascination bland studerande, avslutar en mycket nöjd Reidar Nilsen. 

Tid før ferie!

Tid før ferie!

7 juli 2017
Av og til trenger vi å slappe av og bare nyte en tilstand av ro og harmoni, det er en viktig del av livet. Sommeren er en slik tid, og nå går vi...
 
 
Fra servitør til elektriker - Det gjelder å gripe sjansen når den dukker opp

Fra servitør til elektriker - Det gjelder å gripe sjansen når den dukker opp

6 juli 2017
Man må benytte anledningen når sjansen er der og det føles riktig. Det gjelder også i yrkeslivet. Juliana Amado fra Luleå gjorde det da hun sa opp...
 
 
Eksamen gir trygghet på arbeidsmarkedet

Eksamen gir trygghet på arbeidsmarkedet

13 juni 2017
Tuomas Kuusela fra finsk side av Övertorneå og Jari Tapio fra Haukipudas tar eksamen innen ventilasjon i sommer. Begge er optimistiske med tanke på...
 
 
 
 

Kalender

Foreløpig er det ingen hendelser planlagt.

Lunsj u. 29

Ingen artikler funnet
 
 
 
 
Bredd: px