3 mars 2014

Kostpersonal från Haparanda utbildar sig i specialkost

Kunskap om specialkost är ett viktigt område inom all måltidsverksamhet, inte minst för personal som har ansvaret att laga och servera mat inom barn- och äldreomsorgen. Idag började en grupp på fem personer från kostverksamheten i Haparanda Stad en utbildning i specialkost som Haparanda Stad köpt av Utbildning Nord.

– Den här utbildningen omfattar totalt fem dagar med träffar 1 dag/vecka och innehåller både teori och praktiska moment. Det är andra gruppen som Haparanda Stad skickar på utbildning till oss, berättar Aija Nilsen som håller i utbildningen.

Specialkost är ett viktigt kunskapsområde

En granskning som Socialstyrelsen gjorde 2013, visade på brister i skolornas allergiarbete, inte minst vad gäller måltider för elever med särskilda behov [1]. Livsmedelsverket uppskattar att det är ca 15 % av Sveriges befolkning som har någon form av matöverkänslighet, så man kan säga att behovet av kunskap är stort.

– Det är oerhört positivt att t.ex. kommuner satsar på vidareutbildning av sin kostpersonal i de här frågorna. Haparanda Stad har anlitat oss tidigare och nu har även Pajala kommun köpt en motsvarande utbildning av oss. I veckan börjar också en grupp på 12 personer från Pajala kommuns kostverksamhet hos oss, berättar läraren Nilsen.

Specialkostområdet är ganska omfattande och det finns mycket att tänka på. Det handlar om mer än t.ex. kunskap om olika allergier och livsmedlen, även t.ex. hur köksredskap hanteras och hur maten serveras. Att skapa en bra måltidsupplevelse för elever med särskilda behov, är något som man också behöver uppmärksamma. Specialkost handlar också om andra anpassningar, t.ex. personer som pga. av någon funktionsnedsättning behöver få en anpassad meny. Specialkost kommer också in som ett kunskapsområde när det gäller personer som pga. av sin religion har andra matvanor.

Uppskattar sin fortbildning

Kostpersonal fran Haparanda utbildar sig i specialkost 
Foto: Från vänster Heidi Matila, Mari-Sanna Fellman och Tiina Halttu. Bakre raden Tuija Pöyry och Sirpa Laitinen

Trots att det är första dagen och de precis börjat sin fortbildning, uttrycker deltagarna glädje över att deras arbetsgivare köpt utbildningen till dem.

– Naturligtvis kan man få en del kunskap av kollegor som redan gått utbildningen, men det är helt annat att få gå utbildningen själv och t.ex. kunna ställa sina egna frågor. Det  kommer dessutom hela tiden ny kunskap inom det här området, säger två av deltagarna Tiina Halttu och Sirpa Laitinen.

Förutom teoretisk kunskap hoppas deltagarna få inspiration till själva matlagningen.

[1] Källa: http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Maltider-i-vard-skola-omsorg/Skolmaltider/Maltider-till-elever-med-behov-av-specialkost/

Tid før ferie!

Tid før ferie!

7 juli 2017
Av og til trenger vi å slappe av og bare nyte en tilstand av ro og harmoni, det er en viktig del av livet. Sommeren er en slik tid, og nå går vi...
 
 
Fra servitør til elektriker - Det gjelder å gripe sjansen når den dukker opp

Fra servitør til elektriker - Det gjelder å gripe sjansen når den dukker opp

6 juli 2017
Man må benytte anledningen når sjansen er der og det føles riktig. Det gjelder også i yrkeslivet. Juliana Amado fra Luleå gjorde det da hun sa opp...
 
 
Eksamen gir trygghet på arbeidsmarkedet

Eksamen gir trygghet på arbeidsmarkedet

13 juni 2017
Tuomas Kuusela fra finsk side av Övertorneå og Jari Tapio fra Haukipudas tar eksamen innen ventilasjon i sommer. Begge er optimistiske med tanke på...
 
 
 
 

Kalender

Foreløpig er det ingen hendelser planlagt.

Lunsj u. 29

Ingen artikler funnet
 
 
 
 
Bredd: px