Skomakare

På Utbildning Nord finns Sveriges enda skomakarutbildning. Det finns ingen motsvarande i Norge och endast en i Finland. Som de flesta av våra utbildningar innehåller den mycket praktiskt arbete. Du lär dig grundläggande skinnhantverk, material, verktyg, maskiner och teknik för såväl reparation som tillverkning av skor, väskor och en massa annat. Efter din utbildning här är du förhoppningsvis redo att öppna egen verksamhet.

Om du gillar att arbeta med händerna och skapa och forma saker då är skomakarutbildningen din utbildning. Skomakaryrket är ett gammalt fint hantverksyrke. Utbildningen är praktisk med integrerad teori. Kreativitet och påhittighet är tillåtet i skomakaryrket. Den enda regeln är att arbetena skall utföras på ett hållbart och snyggt sätt.

Skomakeriutbildningen är unik

Det finns endast ett fåtal skomakarutbildningar i hela Norden. Därför är Utbildning Nords skomakarutbildning så unik. Här finns också studerande från Sverige, Finland och Norge.

 Egna företagare

I huvudsak blir våra studerande egna företagare. I enstaka fall får de anställning hos någon skomakare. Många äldre skomakare behöver också någon som kan ta över deras skomakeri. En skomakare behöver ungefär ett utrymme på 50-60 kvm. Utrustningen kan man få för 30-100 000 kronor beroende på kvalité. Man kan få ett komplett begagnat skomakeri för ca 50 000 kronor.

För att bli en bra skomakare ska du tycka om att arbeta ensam, men också att ta emot kunder. Kundkontakterna är en viktig del av företagandet. Du måste också kunna planera och organisera ditt arbete.

Yrkesfilmen

Yrkesfilm skomakare

Ammattialat/ suuntautumisvaihtoehdot

Skomakare, reparationsskomakare

Tutkinnot

För att få avlägga ett gesällprov inom skomakaryrket måste man ha minst tre år i yrket. Gesällbrevet är ett bevis på att man uppfyller branschens krav på yrkeskunnande, det är alltså ett yrkesbevis.

Möjlighet att få gymnasiebetyg i yrkesämnen. Se Skolverkets hemsida för hantverksprogrammet.

Möjlighet för fristående examina inom skomakaryrket. utbildningsstyrelsens hemsida under examensgrunder hittar du mer info

För närvarande leder inte utbildnigen till någon formell examen.

Yhteystieto

Stefan Huhta, Jussi Saukkoriipi

+46 927 751 84

Fakta

Koulutuspaikkakunta.

Hedenäset

Koulutuksen pituus

Individuell utbildningstid upp till 56 veckor beroende av tidigare förkunskaper och individuella val

Yleistä

Allergier mot krom och nickel kan vara till besvär, likaså allergi mot lim och lösningsmedel.

 
 
 
Bredd: px