Servitör

Med praktik varvad med teori utbildas du i serverings-, försäljnings-, kassa- och gästserviceuppgifter för olika typer av restauranger. Under studietiden får du arbeta i verklig restaurangmiljö och vi deltar i olika arrangemang.

Utbildningen ger dig bland annat kunskaper om

  • kundservice och försäljningsteknik
  • olika sätt att servera på restauranger
  • ergonomiskt riktig lyft- och bärningsteknik
  • uppdukningsregler och kunskaper om hur du dukar upp till olika menyer och specialrätter
  • avdukningsregler och metoder samt sortering i disken både för porslin och avfall
  • konsten att dekorera
  • rutiner med bong- och kassamaskiner samt kunskaper om olika betalningsmedel
  • ekonomin som du har nytta av i branschen.
  • ansvarsfull alkoholhantering och kunskap om olika drycker
  • gastronomiska facktermer som användes inom branschen
  • projektarbete, t.ex. hur man arrangerar temaveckor
  • organisationen i restaurangen, vem gör vad och hur samarbetet fungerar

Ammattialat/ suuntautumisvaihtoehdot

Servitör, servitris

Tutkinnot

Ingen formell examen. Betyg i vissa yrkeskurser inom gymnasieskolans restaurang- och livsmedelsprogrammet. Se Skolverkets restaurang- och livsmedelsprogrammet.

Fristående examina, del - eller helexamen enligt Utbildningsstyrelsen examensgrunder för grundexamen eller yrkesexamen. Se länk till Utbildningsstyrelsens examenskrav för grundexamen  hotell-, restaurang och cateringbranschen (pdf),  eller yrkesexamen för servitör (pdf) .

I systemet med fristående examina erkänns kunnande som förvärvats på olika sätt. Såväl yrkesinriktade grundexamina som yrkesexamina och specialyrkesexamina kan avläggas som fristående examina.  Man kan avlägga fristående examina oberoende av om kunnandet förvärvats genom utbildning, arbetserfarenhet eller på annat sätt. Yrkeskunnandet visas huvudsakligen i verkliga arbetsuppgifter i arbetslivet.



 

Tverrfaglig eksamen enligt Utdanningsdirektoratets program för Kokk-og servitørfag vg2. Se Utdanningsdirektoratets Kokk-og servitørfag.

Yhteystieto

Heli Lassheikki, Piia Teittinen

+ 46 927 751 41

Fakta

Koulutuspaikkakunta.

Övertorneå

Koulutuksen pituus

Individuell utbildningstid upp till 40 veckor beroende av tidigare förkunskaper och individuella val.
 
 
 
Bredd: px